scroll

Basisopleiding Fitnessinstructeur

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Basisopleiding Fitnessinstructeur. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Basisopleiding Fitnessinstructeur

Inleiding

Met deze proefles krijg je een indruk van de beroepsopleiding Basisopleiding Fitnessinstructeur. Je krijgt inzicht in de lesstof. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.

Basisopleiding Fitnessinstructeur 

Om inzicht te krijgen in bewegen heb je kennis van de Anatomie nodig. Hoe werkt het bewegingsapparaat en wat is daar allemaal bij nodig? Belangrijk is dat je leert aan welke botpunten spieren aanhechten en wat de functie daarvan is. Met die wetenschap kun je namelijk bepalen hoe je de spier het beste kunt trainen.

De anatomische houding 

Basisopleiding cursus Fitness docentEen menselijk lichaam beweegt in verschillende vlakken en assen. Daarom is het moeilijk om bewegingen te beschrijven. Om het bestuderen van de anatomie van de bewegende mens makkelijker te maken is er een aantal afspraken binnen de anatomie. We hanteren daarbij bepaalde termen. Die termen komen in eerste instantie vreemd over; ze zijn gebaseerd op het Latijn. Wanneer je deze termen zo logisch mogelijk benaderd, zul je merken dat ze onderling verband hebben en dat ze steeds terugkomen.

 

Het is prettig dat deze taal internationaal is. Iedereen die anatomie heeft gehad, gebruikt hem. Dat is handig, want dan is het duidelijk waar we het over hebben en dat voorkomt misverstanden. Een van de afspraken betreft de anatomische houding. De anatomische houding is: de rechtopstaande mens, die recht voor zich uitkijkt, met de armen hangend langs het lichaam, de handpalmen zijn naar voren gericht, de voeten staan recht naar voren.

Skelet

Algemeen

Zonder het skelet zouden we niets anders zijn dan een zak met spieren. Het skelet is het passieve bewegingsapparaat, wat wil zeggen dat het ons niet actief kan laten bewegen, maar de volgende functies heeft:

  1. het lichaam vorm en stabiliteit te geven;
  2. aanhechtingsplaats voor de spieren. Zonder skelet zou er geen aanhechting zijn;
  3. het skelet laat gewrichten op elkaar aansluiten;
  4. een deel van de botten geeft bescherming aan de organen.

Denk hierbij aan de ribben en de schedel.

Tussen sommige gewrichten bevindt zich het synoviaalvocht. Dit vocht dient als gewrichtssmeer. Het laat de gewrichten soepel lopen. Door middel van fitness c.q. sport wordt er extra synoviaalvocht aangemaakt, om de belasting te kunnen dragen. Daarom is een goede warming-up van belang! Het skelet bestaat uit± 200 botten. In de volgende afbeeldingen staan de botten afgebeeld in Nederlandse en Latijnse benamingen, die relevant zijn om te weten i.v.m. de aanhechtingsplaats van de oppervlakkige spieren die je later in dit hoofdstuk zult tegenkomen.

Basisopleiding Fitness docent

Basisopleiding Fitness docent

Basisopleiding Fitness docent

Spieren

Als fitness docent is het belangrijk dat je veel weet over spieren, daarom gaat dit hoofdstuk over spieren.

De spieren zorgen voor het actief voortbewegen van het menselijk lichaam. Spieren bestaan uit vezels die gebundeld zijn, vandaar de naam: spierbundel. Een groep vezels kun je zien als een staalkabel. Deze bestaat ook uit meerdere kleine kabeltjes. Hierdoor wordt de kabel sterk. Spieren zijn hier gelijk aan. Aan een spier zit ook altijd een pees. Deze pees hecht vast aan het bot en aan de spierbuik. Dan is er nog het spiervlies. Dit houdt de spier bij elkaar.

Spierindeling

Ons lichaam kent meer dan 400 spieren. Deze spieren zorgen voor ons voortbewegen en beschermen onze organen. Spierentypes zijn onder te verdelen naar vorm, te weten:

A. Spoelvormig.→ Kenmerk: in het midden dik en aan de uiteinden dun.
B. Plat.→ Kenmerk: plattenspiergroep zoals de buikspieren. 
C. Waaiervormig → Kenmerk: verschillende breedtes in uiteinden.

  • Een spier kan ook uit één of meerdere koppen bestaan:
  • Een eenkoppige spier is bijvoorbeeld de m. brachialis.
  • Een tweekoppige spier is bijvoorbeeld de m. biceps brachii.
  • Een driekoppige spier is bijvoorbeeld de m. triceps brachii.
  • Een vierkoppige spier is bijvoorbeeld de m. quadriceps femoris.

Cursus Fitness docent 

  1. het lichaam vorm en stabiliteit te geven;
  2. aanhechtingsplaats voor de spieren. Zonder skelet zou er geen aanhechting zijn;
  3. het skelet laat gewrichten op elkaar aansluiten;
  4. een deel van de botten geeft bescherming aan de organen.

Welke vorm spiertype is in het midden dik en aan de uiteinden dun?

Benamingen

Met behulp van de volgende afbeeldingen kun je de spieren en hun benamingen doornemen. Een goede tip is zowel de richtingen, skeletbenamingen als de spierbenamingen goed te leren. Hierdoor leer je ook makkelijker oefeningen te onthouden. Ook is er een logica te ontdekken in de benamingen. Dorsaal betekent bijvoorbeeld: rugwaarts. De grote rugspier heet: m. latissimus dors i.

Cursus Fitness docent

Fitness docent opleiding

Wat is de Latijnse benaming van 'de grote bilspier'?

Basisbewegingen

Nu je kennis hebt opgedaan over de richtingen, het skelet, de spieren en hun werking, is het van belang te weten wat de basisbewegingen zijn die mogelijk zijn met het menselijk lichaam. Ook bewegingen kennen benamingen in het Latijn. Deze benamingen lijken vaak op fitnessoefeningen en/of fitnessapparatuur. Leer het volgende rijtje bewegingen goed uit je hoofd; het zijn de meest voorkomende: (Meer bewegingen worden besproken in de volledige opleiding)

Fitness docent Cursus

Fitness docent worden

Origo en insertie

Een skeletspier heeft altijd een origo, een spierbuik en een insertie. Origo en insertie zijn de plaatsen op het skelet waar de spieren door middel van pezen aanhechten. Een algemene stelregel is dat de origo het aanhechtingspunt is op het onbeweeglijke bot en insertie de aanhechting is op het beweeglijke bot. Bij de m. biceps brachii bijvoorbeeld zit de origo boven de schouder en de insertie aan de onderarm.

In de onderstaande tabel zie je een spier beschreven met de origo, insertie en de functies. Om je niet te verwarren hebben we steeds alleen het bot aangegeven waar de spier op aanhecht en niet het exacte botpunt. Het is niet van belang deze botpunten te kennen. Elk botpunt kent namelijk ook weer zijn eigen naam. Hier maak je als fitnessdocent niet of nauwelijks gebruik van. Ook worden steeds alleen de fitness-gerelateerde functies van de spier aangegeven.

Bij elke spier staat een oefening waarmee je de spier zou kunnen trainen. Dat wil niet zeggen dat dit de enige manier is. De spier is vaak op meerdere manieren te trainen. We mogen ook niet vergeten te melden dat je met bijna elke oefening ook een andere spier of spiergroep aanspreekt. In de meeste gevallen is de spier die wordt aangegeven de hoofdspier (agonist) die wordt aangesproken binnen de oefening. Tijdens beweging gebruik je niet altijd alle functies van de spier. Dat wil zeggen dat wanneer je op een Leg Curl-machine zit, je de Hamstring alleen nog maar kunt laten buigen in de knie. De volgende afbeeldingen zijn mogelijk gemaakt door Health Software.

Fitness docent worden

Basisopleiding Fitness Coach

Basisbeweging voor Fitness docent

 

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness