Geplaatst op 16 januari 2013
Leestijd: 2 min
Iedere dag werken aan kwaliteit
Het (hoger) onderwijs ligt al een enige tijd onder een vergrootglas: er is veel aandacht in de pers voor wat er mogelijk mis is in de sector en helaas komen er om de zoveel tijd nieuwe zaken naar voren die om een reactie vragen: van kwaliteitsproblemen bij Hogeschool Inholland, diplomaproblemen bij Hogeschool Windesheim, de schandalen rond ROC Amarantis tot het onderzoek van de Onderwijsinspectie dat vorige maand gepubliceerd werd over verkorte trajecten waarbij onderzochte opleidingen van 13 hogescholen op onderdelen niet aan de wet zouden voldoen.
Bij veel persaandacht en de behoefte om alles in korte soundbites te kunnen vatten, vallen soms essentiële zaken weg: zo is Hogeschool NTI de enige deeltijdopleider die in dit onderzoek geen enkele onvoldoende heeft gekregen. Dat komt in de berichten niet terug, omdat de focus natuurlijk ligt op wat er (wellicht) fout is. De journalistieke wet ‘goed nieuws is geen nieuws’ geldt ook hiervoor.
Toch is het bijzonder dat Hogeschool NTI geen onvoldoendes heeft gekregen. De Onderwijsinspectie doet in het hoger onderwijs alleen onderzoek als ze vermoedt dat er iets niet klopt. Krijg je dan geen onvoldoendes, dan is dat absoluut een prestatie. We hoeven daar ook niet lang bij stil te staan, want het gaat erom om iedere dag opnieuw kwaliteit te leveren. Het rapport van de Onderwijsinspectie is voor Hogeschool NTI in elk geval het bewijs dat investeren in kwaliteit de moeite loont. Iedere dag zijn er door het hele land docenten en mentoren aan het werk om studenten van feedback te voorzien en te helpen bij hun studie. Die dienstverlening kan altijd nog beter en we willen daar nog stappen in maken, maar de essentie is om studenten te faciliteren in het leerproces.
Het is fijn dat de Onderwijsinspectie erkent dat Hogeschool NTI dit op een goede manier doet. De inspectie gaf ons een deels voldoende voor de informatie in de Onderwijs- en Examenregeling (het juridisch organisatorische basisdocument waar een student op kan terugvallen). Wij hebben de wens van de Inspectie dat wij nog meer informatie geven over het studieprogramma, inmiddels gehonoreerd door de Onderwijs- en Examenregeling aan te passen.
Overigens geeft de Studentenvakbond (LSVb) ons in hun onderzoek ‘Studiefolders: voorlichting of verkooptruc’ van alle hogescholen in Nederland de veertiende plaats. Daarmee staan we hoog in de lange lijst van hogescholen waar het gaat om eerlijke en voldoende studie-informatie. Wij doen het in die ranglijst beter dan Hogeschool Rotterdam, Avans Hogeschool, Saxion Hogeschool, NCOI, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Zuyd Hogeschool, NHL Hogeschool, LOI Hogeschool, Hanzehogeschool, Open Universiteit, Fontys Hogescholen, etc. Ranglijsten zeggen echt niet alles, maar de resultaten van beide onderzoeken geven aan dat Hogeschool NTI een betrouwbare en goede opleider is.