Geplaatst op 11 oktober 2013
Leestijd: 3 min
Keuzestress bij studiekeuze?
Tips voor de volwassen student
E-commerce manager? Smart tv? Die had je 15 jaar geleden nog niet. Veel beroepen en productieprocessen veranderen in een rap tempo. Bijblijven op je vakgebied is dus een must. Maar kennis veroudert ook sneller. Daarom duiken veel volwassenen periodiek weer de schoolboeken in. Of meer van deze tijd: swipen door een e-learning. Maar hoe kies je nu de juiste opleiding? We geven een aantal tips.
Besloten om weer een opleiding te gaan volgen? Join the club! Jaarlijks volgens ca. 1,5 miljoen volwassenen een cursus of opleiding. Niet voor niets, want het gewenste opleidingsniveau ligt steeds hoger en werkgevers vragen steeds vaker om een relevant diploma. Maar ‘what’s in a name’? Met 19.000 opleidingsinstituten in Nederland en een veelvoud aan opleidingen wordt het voor werkgevers steeds moeilijker om te bepalen of een opleiding zinvol is. Dus willen ze graag inzicht in de kwaliteit en het niveau van de opleiding.
Waarde diploma?
Welke opleiding je ook kiest, bekijk vooral of je aan het einde van de rit een diploma van waarde in handen hebt. Wie kent niet de ‘diploma-affaires’ van een aantal hogescholen? Hadden studenten net een diploma op zak, bleek de waarde van het diploma onvoldoende. Het afstudeerwerk bleek onwaardig voor de opleiding of de kwaliteit van de examens waren onder de maat. Wat uit deze verhalen blijkt, is dat de waarde van het diploma niet ter discussie mag staan. Kortom, een beetje ‘research’ is nodig om een goede keuze te maken.
Succesfactor: kwaliteit opleiding & examinering
De waarde van je diploma wordt bepaald door de kwaliteit van de opleiding én de kwaliteit van examinering. Als dat beide in orde is: winst in het kwadraat. Een studiekeuze wordt makkelijker als duidelijk is welk niveau de opleiding heeft. Welke lesstof er wordt behandeld en hoe de kennis wordt getoetst. Voor werkgevers en studenten is het noodzakelijk dat de leeropbrengsten transparant zijn. Dat de kwaliteit van opleiding en de reputatie van het opleidingsinstituut goed zijn. En last but not least: dat de kwaliteit van examinering uitstekend is. Dit betekent dat examens gemaakt worden door vakspecialisten, onafhankelijk van de opleider. Dat maakt een diploma waardevol is én waardevast.
Checklist & tips
Wil je weer gaan studeren? Of een korte cursus volgen? Stel jezelf dan de volgende vragen:
- Is duidelijk wat het rendement is van de opleiding? Een goede opleider kan antwoord geven op deze vraag.
- Vergaar ik kennis waar ik en mijn (toekomstige) werkgever mee verder kunnen? Bekijk opleidingseisen in vacatures die voor u interessant zijn.
- Vergroot ik hiermee mijn kansen op de arbeidsmarkt?
- Heeft de opleiding voor mij het juiste niveau? Zet straks het opleidingsniveau in je cv.
- Is de reputatie van het opleidingsinstituut goed?
- Wordt het examen onafhankelijk van mijn opleidingsinstituut ontwikkeld, afgenomen en gecorrigeerd?
- Zien werkgevers je diploma als waardevol en waardevast?
Ben je tevreden met de antwoorden? Dan kun je erop vertrouwen dat je een goede investering doet in je toekomst!
Heel veel succes en plezier met de studie!
De Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens en het NTI
Het NTI biedt opleidingen aan die opleiden voor het onafhankelijke examen van de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens. De praktijkexamens van de Associatie gelden als de norm voor de branche. De volgende opleidingen met een Associatie-examen worden aangeboden bij het NTI:
- Basiskennis Boekhouden (BKB®)
- Basiskennis Calculatie (BKC©)
- Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)
- Financial Assistent
- Moderne Bedrijfsadministratie (MBA)
- Basiskennis Loonadministratie (BKL®)
- Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
- Medewerker Personeelszaken (MPZ)
- Juridisch Adviseur
- Nemas® Basiskennis Management
- Nemas® Middle Management
- Schriftelijke Communicatie Nederlands