Russisch voor beginners
1 Welkom!
Welkom bij de proefles van de opleiding Russisch voor beginners. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen!
Succes met de proefles!
2 Proefles: Russisch voor beginners
Cursus Russisch voor beginners
Proefles Russisch voor beginners
Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de cursus Russisch voor beginners. Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kunt ook een oefening doen. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes en veel plezier met de proefles.
De letters van het Russische alphabet
Bij elke letter wordt datgene vermeld wat je er nú van moet weten. Op de plaats waar de puntjes staan, wordt verwacht dat je het voorbeeldwoord nazegt. Daarna volgt ter controle het woord nog eens, zodat je meteen merkt of je het goed hebt nagezegd.
De schuingedrukte j in de uitspraakaanduiding geeft aan dat er een maar net hoorbare j wordt uitgesproken. Deze nauwelijks hoorbare j dient om de klank die eraan vooraf gaat 'zachter' te maken.
De schuingedrukte g in de uitspraakaanduiding geeft aan dat de uitspraak moet zijn als de eerste klank in de Engelse woord 'good' of het Franse woord 'garçon' of het Duitse woord 'gut'. In het Nederlands horen we die klank als de eerste k in het snel uitgesproken woord 'zakdoek'.
In de uitspraakaanduiding is de klank die de klemtoon krijgt vetgedrukt.
- (a) Als de a géén klemtoon krijgt, wordt hij min of meer terloops uitgesproken zoals de eerste a in het woord 'vanavond'.
(a) Als de a wél klemtoon krijgt, wordt hij nadrukkelijk uitgesproken en gehoord als een duidelijke a, waarvan de klank tussen de a van 'tak' en de aa van 'taak' ligt.
- (b) De als een b uitgesproken letter wordt in het Russisch anders geschreven dan in het Nederlands.
- (p) In het Nederlands zijn we gewend een b aan het eind van een woord wat scherper uit te spreken. Wat de uitspraak betreft, is er eigenlijk geen verschil tussen de b in 'krab' en de p in 'krap'. Dat is in het Russisch net zo.
(w) De letter waarmee het volgende voorbeeldwoord begint, doet wat de schrijfwijze betreft een andere uitspraak vermoeden.
Deze letter wordt meestal uitgesproken als een w.
- (f) Aan het eind van een woord wordt de klank 'verscherpt' tot een f.
- (g) Het volgende woord begint met een letter die we in het Nederlands niet kennen. Voor degenen die (een beetje) Engels kennen, kunnen we zeggen dat hij klinkt als de eerste k in het snel uitgesproken woord 'zakdoek'. 'good'.
- (k) Aan het einde van een woord klinkt deze letter zoals een k in het woord 'klok'.
- (d) De d zal ons weinig moeilijkheden opleveren, al moeten we wel even wennen aan de schrijfwijze.
- (t) In het Nederlands spreken we de d vóór bepaalde klanken en aan het eind van een woord wat scherper uit. Wat de uitspraak betreft, is er eigenlijk geen verschil tussen de d in 'houd' en de t in 'hout'. Dat is in het Russisch net zo.
- Bij het uitspreken wordt de e-klank 'verzacht' door er een
j
- voor te zeggen.
- (je) Normaal wordt deze letter, als de klemtoon er niet op valt, wat 'verwaarloosd' uitgesproken, zoals 'je' in het woord 'dankjewel'.
- (je) Als deze letter wél de klemtoon krijgt, wordt hij nadrukkelijk uitgesproken en gehoord, zoals 'je' in het woord 'Jet'.
- (jee) Net zoals we in het Nederlands automatisch de e anders uitspreken in verschillende woorden, zoals in 'spelden' en 'spelen', zo wordt ook in het Russisch vrijwel automatisch verschil gemaakt tussen de je-klank en de jee-klank.
(jo) Deze letter heeft altijd de klemtoon en wordt uitgesproken als 'jo', zoals in de 'jol' en 'job'.
Dit wordt in deze cursus aangegeven met twee puntjes boven de letter. (De Russen zelf woorden gebruiken dit teken slechts bij uitzondering.)
- (zj) Het volgende woord begint met een letter die we in het Nederlandse alfabet niet kennen. Hij wordt uitgesproken als 'zj' in het woord 'journaal'.
- (sj) Als deze klank voorkomt aan het eind van een woord, spreken we hem automatisch wat 'scherper' uit.
- Als deze letter wordt gevolgd door een letter waarvan de uitspraak al met een j-klank begint, dan vervalt die tweede j-klank natuurlijk.
- (z) De Russische z-klank is bijna als de z in het Nederlands, maar met iets meer 'gezoem'. De juiste klank wordt verkregen door bij het uitspreken van de z het puntje van de tong even tegen de tanden te brengen.
- (s) Als deze letter aan het eind van een woord staat, zal hij automatisch wat scherper klinken. In het Nederlands is dat ook het geval, dus het gaat vanzelf goed.
- (jie) Bij het uitspreken wordt de ie-klank 'verzacht' door er een j voor te zeggen. Normaal wordt deze letter, als de klemtoon er niet op valt, wat 'verwaarloosd' uitgesproken.
- (jie) Als deze letter wel de klemtoon krijgt, wordt hij nadrukkelijk uitgesproken en gehoord, maar de 'flauwe'
j
- -klank ervoor blijft 'verwaarloosd'.
- (ie) Als deze letter wordt voorafgegaan door een letter waarvan de uitspraak al met een j-klank eindigt, dan vervalt de tweede
j
- -klank natuurlijk.
- Als deze letter aan het begin van een woord staat (en na bepaalde klanken, waarover later meer), vervalt de
j
- -klank helemaal.
We onderbreken de opsomming even om de uitspraak van de tot nu toe behandelde letters te oefenen. Dat we daarbij tevens andere letters 'meenemen', maakt het voor jou straks alleen maar gemakkelijker. Je weet wel hoe het gaat: op de plaats waar de puntjes staan, zeg je het voorbeeldwoord na, dat daarna ter controle wordt herhaald.
Ter afwisseling nu enkele nieuwe woorden. Zeg je ze na en controleer daarna uw uitspraak.
De letters van het Russische alphabet
- De als j uitgesproken letter lijkt wat de schrijfwijze betreft op de
- maar er staat een 'omgekeerd boogje' of zo je wilt een 'halve tennisbal' boven.
- De letter k levert geen problemen op. Hij wordt geschreven en uitgesproken als de Nederlandse k.
De als l uitgesproken letter wordt anders geschreven dan in het Nederlands, en dat is even wennen.
(lj) De l-klank wordt vóór een j-klank 'verzacht', zodat hij er als het ware mee versmelt. Het wordt dan een wat we zouden kunnen noemen 'fijnzinnige' lj-klank.
- (m) De hoofdletter M wordt geschreven en uitgesproken als in het Nederlands. In het Russisch wordt de 'kleine letter' geschreven als een verkleinde hoofdletter. Het staat even vreemd, maar echt moeilijk is het niet.
Oefening
Ben je benieuwd of je de theorie goed hebt begrepen? Doe dan de onderstaande oefening.
De leesoefening kan nu alleen nog maar bestaan uit een aantal woorden, omdat we nog geen zinnen hebben geleerd. Na de beginlessen krijg je als leesoefening alleen een Russische tekst. Omdat het nu nog even wennen is met de Russische letters, staat de uitspraakaanduiding erbij. Op de volgende pagina kun je woorden oefenen.
Hoe studeer je bij het NTI?
Dankzij het nieuwe studeren bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren is de ideale combinatie tussen online en klassikaal onderwijs. De onderstaande video laat je het nieuwe studeren zien.
Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?
Je kunt elke dag starten met de cursus Russisch voor beginners dus zet vandaag nog de eerste stap!
8 redenen om bij het NTI te studeren
- Erkende opleidingen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
- Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
- Voordelig lesgeld
- Flexibel studeren
- Studeren met veel persoonlijk contact
- Modern studeren via onze digitale leeromgeving
- Persoonlijke studiebegeleiding van een mentor
- Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus
Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je cursus of opleiding!
3 Studeren bij NTI
FlexibelStuderen® doe je bij NTI
Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.
Studietools
Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.
Demo online leeromgeving
De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.
Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?
Neem een kijkje in de gratis demo
Daarom FlexibelStuderen®:
- Erkende opleidingen, bekende naam
- Studeren met veel persoonlijk contact
- Voordelig studeren, transparant over kosten
- Studeren op jouw moment en jouw manier
- Overal studeren met onze online leeromgeving
- Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
- Werkgevers zijn snel overtuigd
Wij zijn trots op onze studenten
Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.
Wat is jouw volgende stap?
We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)
Klaar om te beginnen?
Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.
5 Ervaringen
Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?
Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?
Chantal, 47 jaar
"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!"
Rick
"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!"
Irene
"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."
Sabine